Katholieke Architectuur
Katholieke Architectuur
De JP2 Stichting heeft verschillende boeken helpen uitgegeven die de band tussen architectuur en liturgie bestuderen.
Katholieke architectuur in de twintigste eeuw
De werken van de vier architecten Van der Laan worden in dit rijk geïllustreerde boek in onderlinge samenhang beschreven. Leo van der Laan ontwierp samen met zijn zoon Jan honderden gebouwen, vooral in Leiden en omgeving. Ze stonden bekend als katholieke traditionalistische architecten, die vooral bouwden binnen de eigen katholieke zuil. Hun werk vertoont een duidelijke ontwikkeling, waarbij hun aanpak steeds iets heel eigens toont binnen de gangbare stijl van hun tijdgenoten.
Dom Hans van der Laan ontwikkelde samen met zijn broer Nico een volledig uitgewerkte theorie over de relatie tussen architectuur en liturgie. Door hun verhoudingensysteem van het plastische getal niet op zichzelf te beschouwen, maar te voegen binnen de context van het grotere geheel van de door God geschapen wereld, hielpen ze generaties katholieke architecten nadenken over de essentie van de architectuur. Hun ontwerpen blijven aandacht trekken door hun eenvoud en bijzondere stijl.
Wandelend Leiden Ontdekken
Dit boekje bevat een (virtuele of echte) rondleiding langs 25 hoogtepunten van het werk van de vier architecten Van der Laan in Leiden. Vader Leo en zijn drie zonen Jan, Hans en Nico hebben met hun werk een belangrijk stempel gezet op de architectonische vormgeving van de stad. Wandelen is de beste manier om dit rijke Leidse erfgoed (beter) te leren kenen. Het boek biedt de keuze tussen een lange en een korte wandeling. De route is duidelijk aangegeven met beschrijvingen en kaartjes.
“Met dit boek wordt de herinnering warm gehouden aan een markant architectengezin, dat zoveel voor de uitstraling van Leiden en Nederland heeft betekend. Ik hoop dat velen, net als ik, met plezier in dit boek zullen bladeren en lezen, en met het boek in de hand op pad zullen gaan in Leiden”.
Henri J.J. Lenferink, Burgemeester van Leiden.